
5 domowych sposobów na detoks po zimie
Coraz większymi krokami nadchodzi wiosna, a wraz z wiosną czas zadbać o siebie i o swój organizm. Zima zdecydowanie nie sprzyja aktywnościom fizycznym, co się przekłada na słabą kondycję. W zimowym sezonie też trudniej jest utrzymać prawidłową dietę, bogatą w dużą ilość witamin i minerałów, gdyż niestety nie mamy tak szerokiego wachlarza dostępnych świeżych owoców i warzyw jak w sezonie letnim. Zgrabna i piękna sylwetka jest niemożliwa do osiągnięcia jeśli się nie dba o swój organizm. Dlatego przygotowaliśmy dla Was 5 domowych sposobów na detoks organizmu z zalegających, szkodliwych toksyn.
Jak przygotować organizm do oczyszczania?
Zanieczyszczony organizm do procesu detoksykacji należy odpowiednio przygotować. Dlatego na 3-4 dni przed rozpoczęciem terapii powinno się wykluczyć z jadłospisu m.in. pszenną mąkę, nabiał, jaja oraz produkty odzwierzęce, alkohol, kawę, herbatę oraz inne napoje zawierające kofeinę. Idealnym zachowaniem byłoby, również nie palenie papierosów. Należy zrezygnować z wysokoprzetworzonych produktów np. fast-food oraz słodycze, trzeba również odpuścić sobie smażone potrawy.
Produkty wpływające na oczyszczanie organizmu:
1. Woda
Człowiek bez wody nie potrafi egzystować, co tylko potwierdza jak jest ona ważna dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Dlatego też detoks organizmu bez picia wody nie miałby racji bytu. Należy pić codziennie ok.2 litrów wody. Wodę możemy znaleźć, również w owocach oraz spożywać różnego rodzaju koktajle owocowe lub warzywne. Czysta woda zawiera w sobie minerały niezbędne do poprawnej pracy organizmu. Zdecydowanie, również wspiera przemianę materii oraz wypłukuje zbędne substancje.
2. Zioła
przyjmowanie niektórych ziół w postaci herbaty lub tabletek zdecydowanie może poprawić wygląd skóry oraz usprawnić metabolizm. Zioła o właściwościach oczyszczających to m.in.: czystek. rumianek, ostropest plamisty, pokrzywa, fiołek trójbarwny oraz melisa.
3. Owoce
Najlepiej oczyszczającymi owocami są cytryny, grejpfruty i jabłka. Można jeść je pojedynczo albo w postaci sałatki lub koktajlu. Oprócz oczyszczającego działania są również bogatym źródłem witamin.
4. Warzywa
pozytywnie wpływające na pracę wątroby oraz jelit to przede wszystkim: kapusta, buraczki, natka pietruszki, ogórki, czosnek i brokuły. Część z tych warzyw, również wspomaga układ odpornościowy oraz działają odkażająco.
5. Błonnik
pełni bardzo ważną rolę w diecie, gdyż jest niewchłanialny w przewodzie pokarmowym. Ma za zadanie “posprzątać” wszystko co zalega w jelitach. Taki detoks jest możliwy, dzięki pęcznieniu błonnika.Duża zawartość błonnika w diecie sprawia, że nie czujemy zbyt często głodu.
Komentarz

